- De hoge inflatie jaagt de kosten voor een vakantie buiten Nederland op, want ook in andere landen zijn prijzen flink gestegen.
- Er zijn slimme manieren om te besparen op de autotrip, uitjes en het eten tijdens je vakantie.
- Ook is het verstandig om vooraf de kosten te checken die je bank in rekening breng voor geldopnames en pintransacties.
- Lees ook: Huurauto op vakantie kort van tevoren boeken populairder: prijzen fors lager dan in 2022
Veel Nederlanders tellen af voor de zomervakantie. Reizen zorgt voor ontspanning en nieuwe indrukken waar je lang op kunt teren. Maar vakanties nemen ook een behoorlijke hap uit je budget. Zeker nu hoge inflatie ook een realiteit is buiten Nederland.
Een Nederlander legt gemiddeld ongeveer 845 euro per persoon opzij voor de zomervakantie, zo blijkt uit een onderzoek dat SNS Bank heeft laten uitvoeren door PanelWizard onder 1.500 Nederlanders. Voor een gezin van vier personen komt dat al gauw neer op 3.000 euro.
Door de hoge inflatie wordt de zomervakantie dit jaar een stuk duurder. Niet alleen in Nederland zijn de prijzen fors gestegen; ook veel andere landen in Europa kampen ermee. In juni kwam de gemiddelde in de eurozone uit op 5,5 procent.
Voor wie kosten wil besparen tijdens een vakantie in het buitenland, zonder veel concessies te hoeven doen aan comfort en plezier hebben we hieronder 12 tips verzameld.
1. Maak een begroting
Wist je dat Nibud-onderzoek uitwijst dat bijna de helft van de Nederlanders tijdens de vakantie meer geld uitgeeft dan ze van tevoren hadden gepland? Een goede manier om nare verrassingen te voorkomen is door vooraf een begroting te maken. Je weet dan hoeveel je kunt uitgeven en dat geeft rust.
Houd tijdens je verblijf ook je uitgaven bij, zodat je niet uit de pas loopt.
2. Pin grotere bedragen tegelijk
Ga je op reis in de eurozone, dan is geld pinnen meestal gratis. Ben je op vakantie buiten de eurozone, dan is het voordeliger om grotere bedragen tegelijk te pinnen. Banken brengen namelijk voor elke opname geld in rekening. Meestal is dat een vast bedrag (2,50 tot 3,50 euro) plus een koersopslag (vaak iets meer dan 1 procent). Door grotere bedragen ineens te pinnen, ben je per saldo voordeliger uit.
Check voor je vertrek ook welke kosten de bank in rekening brengt voor betalingen met je bankpas, zodat je weet waar je aan toe bent.
... en neem nooit geld op met je creditcard
Er is niets mis met betalingen met je creditcard. Maar er geld mee opnemen, kun je beter nalaten. Binnen de eurozone brengt de bank minimaal 4,50 euro per opname in rekening. Daarbuiten komt er nog een koersopslag van circa 2 procent bij.
Pin je bijvoorbeeld in Zwitserland 100 euro met je creditcard, dan kost dit je al gauw 6,50 euro.
3. Plan je tankbeurten onderweg slim in
Het is het makkelijkst om een tankstop te maken langs de snelweg. Maar je bent - net als in Nederland - ook over de grens vaak aanzienlijk voordeliger uit als je een beetje omrijdt en een pompstation kiest dat iets verder van de snelweg af ligt. Dat scheelt al snel een tientje op een volle tank.
Check voor vertrek ook in welke landen je voordelig kunt tanken op de heen- en terugreis. Op de website van de ANWB vind je een handig en actueel overzicht.
Zoals je kunt zien is Nederland na de recente accijnsverhoging het duurste land in Europa om te tanken. Zo ben je in Luxemburg voor een tank van 50 liter 20 euro voordeliger uit dan in Nederland.
Dit zijn momenteel gemiddelde kosten per liter in twaalf populaire vakantie- en doorreislanden:
- Nederland: 1,960 euro voor benzine, 1,630 euro voor diesel
- België: 1,716 voor benzine, 1,684 euro voor diesel
- Duitsland: 1,794 euro voor benzine, 1,613 euro voor diesel
- Frankrijk: 1,811 euro voor benzine, 1,683 euro voor diesel
- Luxemburg: 1,548 euro voor benzine, 1,432 euro voor diesel
- Denemarken: 1,911 euro voor benzine, 1,668 euro voor diesel
- Zwitserland: 1,852 euro voor benzine, 1,936 euro voor diesel
- Oostenrijk: 1,572 euro voor benzine, 1,528 euro voor diesel
- Italië: 1,860 euro voor benzine, 1,700 euro voor diesel
- Spanje: 1,590 euro voor benzine, 1,436 euro voor diesel
- Tsjechië: 1,577 euro voor benzine, 1,372 euro voor diesel
- Groot-Brittannië: 1,675 euro voor benzine, 1,700 euro voor diesel
bron: ANWB per 7 juli 2023
… en op je vakantiebestemming
Ook op je vakantiebestemming kun je op je tankbeurten besparen door een goedkope pomp te kiezen. Vaak zijn onbemande pompen een stuk voordeliger, omdat deze meestal niet op A-locaties zitten en geen personeel hoeven in te huren.
In Frankrijk kun je vaak goedkoop tanken bij grote supermarkten (hypermarché).
Ook tanken op momenten dat het niet druk is in het verkeer (op zaterdag, in de middag of de avond) kan voordeliger uitpakken. Veel tankstations passen gedurende de dag de prijzen aan. Op de drukste momenten is brandstof duurder dan buiten de spits.
4. Rijd zuinig
Verder bespaar je brandstofkosten door voor vertrek je bandenspanning te controleren en zuinig te rijden.
5. Speur naar gratis uitjes
Voor veel toeristische attracties betaal je de hoofdprijs. Maar er zijn ook verrassend veel voordelige of zelfs gratis activiteiten te vinden. Zo zijn in Londen de musea gratis toegankelijk en kun je in Parijs op de eerste zondag van de maand kosteloos naar binnen in diverse musea.
Ook kun je in de Franse hoofdstad urenlang gratis rondstruinen op het beroemde kerkhof Père-Lachaise, waar veel beroemdheden begraven liggen.
Ook voor een bezoek aan een kerk of een wandeling door een park, langs de rivier, het strand of het bos hoef je niets neer te tellen.
Meld je ook niet zomaar aan voor standaardexcursies, maar organiseer je tripjes zelf. Je kunt dan zelf je programma samenstellen en het is ook een stuk voordeliger.
6. Maak gebruik van kortingsbonnen in je accommodatie
In veel hotels en campings vind je kortingsbonnen voor pretparken, musea en andere uitjes. Dat kan schelen in de toegangsprijs.
Ook met combitickets, die twee attracties combineren, ben je soms voordeliger uit.
7. Op stedentrip? Koop een citycard
In veel steden kun je een citycard kopen, die toegang biedt tot allerlei musea en attracties. Soms is ook het vervoer per metro bij de prijs inbegrepen. Ben je van plan om alle highlights van de stad te zien, dan kun je hiermee veel geld besparen.
8. Koop tickets online
Wil je naar een museum, bestel dan vooraf online e-tickets. Dit kun je gewoon met je telefoon doen. Voor bekende toeristische attracties heb je vaak keuze uit verschillende ticketbureaus. Het loont om prijzen te vergelijken.
Stel je wil de Eiffeltoren bezoeken en een ticket kopen, waarmee je met de trap naar de tweede verdieping klimt en vervolgens met de lift naar de top gaat. Bestel je je ticket via de officiële website van de Eiffeltoren, dan moet je 21,50 euro betalen. Maar er zijn ook bureaus waar je voor hetzelfde ticket 25,70 euro kwijt bent. Dat is natuurlijk zonde van het geld.
Check ook of je in aanmerking komt voor korting, bijvoorbeeld als je student bent, of ouder dan 65 jaar. Soms ben je ook voordeliger uit als je later in de middag arriveert.
9. Neem zelf je lunch en drink mee
Een ijsje, drankje, broodje, wat snoep… Als je elke dag met een lege rugzak op pad gaat, kan het behoorlijk aantikken. Zorg er daarom voor dat je voor vertrek voldoende eten en drinken meeneemt om de dag door te komen en vul ook een bidon met water.
10. Kook zo vaak mogelijk zelf
Je kunt verder veel geld besparen door zo veel mogelijk in je accommodatie te koken. Ga je uit eten, vermijd dan restaurants op toeristische locaties, maar loop liever een straatje om of laat je adviseren door een local.
Ook street food op een gezellige markt is vaak een lekkere en voordelige keuze.
11. Kies voor een stevige lunch in plaats van een diner
Je kunt ook opmerkelijk veel op de kosten besparen door tussen de middag een uitgebreide warme lunch te bestellen. Dat is voordeliger dan een diner, waarbij in restaurants natuurlijk vooral de kosten van wijn aantikken.
Als je uitgebreid luncht, zit je waarschijnlijk de rest van de dag wel vol, zodat je ’s avonds kunt volstaan met een broodje of een salade.
12. Ding af
Sommigen zien het als een spel, anderen vinden het gênant: afdingen. Toch is het in veel vakantielanden gebruikelijk dat je probeert wat van de prijs af te krijgen als je op de markt of in een winkel iets wil kopen.
Het is wel zaak dat je je verdiept in de gewoonten van je vakantieland. Zo is het in Turkije heel gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs, maar word je in Japan en de VS raar aangekeken als je een poging waagt.